"Az Élet tökéletesen működő és alapvető Kapcsolódási formája, amely örökkévaló, sérthetetlen és magának az Életnek a lényege és esszenciája: a SZERETET."

Szolgáltatások - Haptonómia


Haptonómia: kapcsolódás érintéssel, amely a test emlékezetét szólítja meg.

Mi az a haptonómia?   

A haptonómia módszerét a holland fizioterapeuta Frans Veldman (1921-2010) dolgozta ki az 1960-as években. Veldman a koncentrációs táborban lett figyelmes arra, milyen fontos szerepet játszik az affektív kontaktus – érzelmi kapcsolódás - a túlélésben. Ebből a felismerésből fejlődött ki a haptonómia, az érzelmes érintés tudománya.
A haptonómia szó a klasszikus görög hapsis (jelentése: érintés, érzékelés, tapintás) ésnomos (jelentése: törvény, szabály, norma) szavak összetételéből származik.  A hapteinigéből származó hapto jelentése: érintek, újraegyesülök, kapcsolatot teremtek, kapcsolódom valamihez, és átvitt értelemben: (tapintással) kapcsolatot teremtek, hogy valakit egészségessé (egésszé) tegyek, hogy megerősítsem (a létezésében).

Alapja a tisztelet, a feltétel nélküli elfogadás, a nyitottság és a jelenlét. Ezek az attitűdök az érintésen keresztül nyilvánulnak meg, lehetővé téve a másik ember számára a teljes biztonság és bizalom megtapasztalását.

Lágy, de nagyon határozott érintés, sem vágy, sem agresszió nincs benne.

A bennünket érő hatások és az arra adott reakcióink sejtjeinkben kódoltan elraktározódnak magzati korig visszamenően. Ez a mi történetünk.

Amikor a haptonómiára jellemző beállítottsággal érintünk meg valakit, akkor mindezekkel kapcsolatba kerülhetünk. A biztonság és bizalom légkörében nyitott tenyerünkön keresztül megnyílik az ő története, lényegisége.

Haptonomia: a kapcsolódás és a meghallgatás művészete az érintésen keresztül.

A terapeuta és a kliens között létrejövő érzelmi térben felszínre kerülhetnek régen elfeledett, tudat alattiban rejtőző fájdalmak. A kliens – azzal, hogy ebbe a közös térbe „helyezi” érzelmeit, érzéseit -, megkönnyebbül, felszabadul. Így megerősödve, képessé válik ránézni a múlt szenvedéseire, s lehetővé válik a változás, elindul a gyógyulás folyamata.

Miben segít?

Lelki problémák:

Vélemények munkámról

Amikor tragédiát látunk magunk körül gyorsan elfordítjuk fejüket, hogy ne is lássuk, hiszen ez velünk úgysem történhet meg. Pedig de.... 2016. őszén még én is örömmel vártam a holnapot párom oldalán. Hittem, hogy révbe ért az életem, a családalapítás már csak egy karnyújtásnyira volt tőlem. Aztán egy éjszaka alatt minden összeomlott körülöttem. A párom elment biciklizni és többé nem jött haza...saját kezével vetett véget életének. Segítséget kértem és kaptam. Egyéni terápiával annyira megerősödtem, hogy újra elkezdtem élni, de egy idő után elakadtam a gyászban. Ekkor találkoztam a gyászfeldolgozó csoport felhívásával és éreztem, hogy ez az én utam. A közösség ereje megtartott és továbblendített. Megtapasztaltam a feltétel nélküli elfogadást, megértést és szeretetet. Tíz alkalommal együtt sírtunk és nevettünk, közösen örültünk egymás fejlődésének, és támogattuk egymást a nehezebb időszakokban. Bár volt a csoportnak tematikája, a foglalkozások mindig az igényeinkhez, és az éppen aktuális lelki állapotunkhoz igazodtak. Sokszor mondják, hogy a közösség megtart és felemel, de ezt én most valóban saját bőrömön tapasztalhattam meg. A csoport segítségével eljutottam odáig, hogy elengedtem szeretett páromat és újra a jövő felé fordítottam fejemet. Bár néha nehéznek érezzük megosztani másokkal érzéseinket és fájdalmainkat, érdemes bizalmat szavazni másoknak, sokat nyerhetünk belőle.(Egy 33 éves nő, akinek öngyilkos lett a párja - Gyászfeldolgozást támogató csoport)