"Az Élet tökéletesen működő és alapvető Kapcsolódási formája, amely örökkévaló, sérthetetlen és magának az Életnek a lényege és esszenciája: a SZERETET."

Szolgáltatások - Haptonómia


Haptonómia: kapcsolódás érintéssel, amely a test emlékezetét szólítja meg.

Mi az a haptonómia?   

A haptonómia módszerét a holland fizioterapeuta Frans Veldman (1921-2010) dolgozta ki az 1960-as években. Veldman a koncentrációs táborban lett figyelmes arra, milyen fontos szerepet játszik az affektív kontaktus – érzelmi kapcsolódás - a túlélésben. Ebből a felismerésből fejlődött ki a haptonómia, az érzelmes érintés tudománya.
A haptonómia szó a klasszikus görög hapsis (jelentése: érintés, érzékelés, tapintás) ésnomos (jelentése: törvény, szabály, norma) szavak összetételéből származik.  A hapteinigéből származó hapto jelentése: érintek, újraegyesülök, kapcsolatot teremtek, kapcsolódom valamihez, és átvitt értelemben: (tapintással) kapcsolatot teremtek, hogy valakit egészségessé (egésszé) tegyek, hogy megerősítsem (a létezésében).

Alapja a tisztelet, a feltétel nélküli elfogadás, a nyitottság és a jelenlét. Ezek az attitűdök az érintésen keresztül nyilvánulnak meg, lehetővé téve a másik ember számára a teljes biztonság és bizalom megtapasztalását.

Lágy, de nagyon határozott érintés, sem vágy, sem agresszió nincs benne.

A bennünket érő hatások és az arra adott reakcióink sejtjeinkben kódoltan elraktározódnak magzati korig visszamenően. Ez a mi történetünk.

Amikor a haptonómiára jellemző beállítottsággal érintünk meg valakit, akkor mindezekkel kapcsolatba kerülhetünk. A biztonság és bizalom légkörében nyitott tenyerünkön keresztül megnyílik az ő története, lényegisége.

Haptonomia: a kapcsolódás és a meghallgatás művészete az érintésen keresztül.

A terapeuta és a kliens között létrejövő érzelmi térben felszínre kerülhetnek régen elfeledett, tudat alattiban rejtőző fájdalmak. A kliens – azzal, hogy ebbe a közös térbe „helyezi” érzelmeit, érzéseit -, megkönnyebbül, felszabadul. Így megerősödve, képessé válik ránézni a múlt szenvedéseire, s lehetővé válik a változás, elindul a gyógyulás folyamata.

Miben segít?

Lelki problémák:

Vélemények munkámról

Hálás vagyok a sorsnak, hogy megismertelek jó néhány évvel ezelőtt. A masszázs, az egyéni segítő beszélgetések és később a csoportmunka során olyan fejlődésen mentem keresztül, hogy magam is alig hiszem. Immár harmadik éve járok hozzád a csoportos tréningekre. A kezdetekben eléggé mélyponton voltam. Koraszülés, útkeresés, elvált szülők gyermekeként fel nem dolgozott lelki traumák. Hol az én helyem a családomban, mi az én utam, ki vagyok én valójában.....?
Azt éreztem összeroskadok a tehertől, melyeket egyre nehezebb cipelnem. Fizikai tüneteim voltak: folyamatosan fájt a hátam, a gerincem különböző pontokon, időnként mellkasi fájdalom, nehézlégzés. Mellé társultak a rossz érzések: félelem, bizonytalanság, erőtlenség stb.
Majd jött a csoport!!!!!
Megkezdődött az önismereti munka rögös, de csodákkal teli útja. Olyan ismeretekre, tudásra, tapasztalásokra tettem szert, melyeknek köszönhetően elindult egy “gyógyulási folyamat”. Én így hívom. A lelkem el kezdett gyógyulni. Csodálatos érzés! Ez megnyilvánult a külvilágban. Szép lassan sorra rendeződtek az emberi kapcsolataim. Lett erőm, bátorságom. Most már ki merek állni önmagamért. Tudok magamra figyelni tudatosan. Feleségként tudok a férjemhez kapcsolódni, tudok a gyermekeinkre figyelni, értem Őket. Ki tudok teljesedni nőként, anyaként. Mindezen fejlődési folyamatban rengeteget segítettek az általad vezetett családállítások, melyeken rész vettem.
Az önismereti munka nem könnyű, de hihetetlen szabadságot ad!
Hálás vagyok mindezekért legfőképp neked, Gabi és természetesen a csoportnak! Köszönöm.
Szeretném folytatni ezt az utat, mert úgy érzem, bőven van még mit tanulnom és azért mert ez kell nekem.
Boldog vagyok, szabad vagyok, “Én” vagyok és jelen vagyok!
Legyetek bátrak, tegyétek meg azt az első lépést! Higgyétek el, megéri!

K.M. 40 éves Nő - Segítő beszélgetések, családállítás, önfejlesztő csoportok, szimbólumos nap