"Az Élet tökéletesen működő és alapvető Kapcsolódási formája, amely örökkévaló, sérthetetlen és magának az Életnek a lényege és esszenciája: a SZERETET."

Szolgáltatások - Haptonómia


A Szeretet Terének ajtaja Debrecenben 2024. 01.31-én végleg bezárult.

Köszönöm az eddigi felém áradó bizalmat minden kedves kliensemnek, és további jó egészséget, örömteli életet kívánok szeretettel!


Haptonómia: kapcsolódás érintéssel, amely a test emlékezetét szólítja meg.

Mi az a haptonómia?   

A haptonómia módszerét a holland fizioterapeuta Frans Veldman (1921-2010) dolgozta ki az 1960-as években. Veldman a koncentrációs táborban lett figyelmes arra, milyen fontos szerepet játszik az affektív kontaktus – érzelmi kapcsolódás - a túlélésben. Ebből a felismerésből fejlődött ki a haptonómia, az érzelmes érintés tudománya.
A haptonómia szó a klasszikus görög hapsis (jelentése: érintés, érzékelés, tapintás) ésnomos (jelentése: törvény, szabály, norma) szavak összetételéből származik.  A hapteinigéből származó hapto jelentése: érintek, újraegyesülök, kapcsolatot teremtek, kapcsolódom valamihez, és átvitt értelemben: (tapintással) kapcsolatot teremtek, hogy valakit egészségessé (egésszé) tegyek, hogy megerősítsem (a létezésében).

Alapja a tisztelet, a feltétel nélküli elfogadás, a nyitottság és a jelenlét. Ezek az attitűdök az érintésen keresztül nyilvánulnak meg, lehetővé téve a másik ember számára a teljes biztonság és bizalom megtapasztalását.

Lágy, de nagyon határozott érintés, sem vágy, sem agresszió nincs benne.

A bennünket érő hatások és az arra adott reakcióink sejtjeinkben kódoltan elraktározódnak magzati korig visszamenően. Ez a mi történetünk.

Amikor a haptonómiára jellemző beállítottsággal érintünk meg valakit, akkor mindezekkel kapcsolatba kerülhetünk. A biztonság és bizalom légkörében nyitott tenyerünkön keresztül megnyílik az ő története, lényegisége.

Haptonomia: a kapcsolódás és a meghallgatás művészete az érintésen keresztül.

A terapeuta és a kliens között létrejövő érzelmi térben felszínre kerülhetnek régen elfeledett, tudat alattiban rejtőző fájdalmak. A kliens – azzal, hogy ebbe a közös térbe „helyezi” érzelmeit, érzéseit -, megkönnyebbül, felszabadul. Így megerősödve, képessé válik ránézni a múlt szenvedéseire, s lehetővé válik a változás, elindul a gyógyulás folyamata.

Miben segít?

Lelki problémák:

Vélemények munkámról

A harmadik állításom a nagylányom volt. 16 évesen túl az endokrinológiai, nőgyógyászati vizsgálatokon, még mindig nem volt menstruációja. TSH hormon, prolaktin az egekben, pajzsmirigy alulműködve. Általános félelemben, kishitűségben, szótlanságban élt a saját maga épített elefántcsont toronyban. Az állitáson az őt képviselő személy által szembenézhetett félelmeivel, leküzdhette őt, vagy őket. Fizikálisan hamar észleltük a változást, az olyannyira várt menstruáció beindult 2 héten belül, azóta is rendszeres. Lelkileg hosszabb az út, de sokkal nyitottabb, sokkal kevesebb időt tölt a tornyában, folyamatosan nyílik a világ felé. Nagyszerű módszer, hogy kis világunkban rendet tegyünk szüleink, nagyszüleink, gyermekeink sorában, hisz ha a családban nem a saját helyünket, szerepünket töltjük be, nem lehetünk boldogok. Egyébként meg egy izgalmas utazás.

M.E. nő - Családállítás